Ivana Matovič: Velmi se těším na začátek sezony

19.9.2014
Dvě zahraniční akvizice ZVVZ USK Praha pobývají v tomto týdnu v Praze, kde absolvovaly zdravotní testy a pod vedením trenérky Natálie Hejkové i několik tréninků. Využili jsme příležitosti a Ivaně Matovič a Sonje Petrovič jsme položili několik otázek. Uvnitř článku naleznete odpovědi Ivany Matovič.
Odpočinula jste si během léta tak, jak jste chtěla? Máte znovu chuť do basketbalu?
 
"Když člověk hraje basket tolik let jako já, během léta musí odpočívat. To je také jeden z hlavních důvodů, proč nehraji za národní tým nebo WNBA. Během léta trénuji sama, ale to není to samé jako trénovat s týmem, proto se velmi těším na začátek nové sezony."
 
V létě jste nasměrovala svoji další kariéru do USK Praha. Co rozhodlo o tom, že jste zvolila právě tento klub?
 
"Hrála jsem za USK před 11 lety. Bylo to mé první evropské angažmá a i dnes znám klub velmi dobře. Během posledních let se velice zlepšil a stal se jedním z nejlepších v Evropě. Úspěchy, které USK získal v minulé sezoně jak v domácí lize, tak v Eurolize byly úžasné a já se moc těším na to, že bychom mohly být v této sezoně ještě lepší. S trenérkou Natálií Hejkovou budu spolupracovat již třetím rokem, znám ji velmi dobře, stejně jako spoustu hráček z týmu. Proto pro mě bylo celkem lehké rozhodování, když jsem dostala od klubu nabídku."
 
V minulosti jste již na Folimance působila. Hrálo i toto - znalost prostředí - roli ve vašem rozhodování, kde pokračovat v kariéře?
 
"Samozřejmě, že ano. Praha se mi moc líbí, je to jedno z nejkrásnějších měst v Evropě, místní lidé jsou velmi hodní a milí. Je to velmi pěkné místo, kde žít a hrát basketbal."
 
Našla jste v týmu, v klubu, nějaké známé tváře?
 
"Ještě jsem moc hráček z týmu neviděla, protože se připravují s národním týmem, ale znám je, protože jsme proti sobě hrávaly."
 
Příprava v USK je specifická, s ohledem na množství reprezentantek, které budou hrát na nadcházejícím mistrovství světa. Více méně jde o individuální tréninky - jaký je v tomto období váš tréninkový program?
 
"Hodně běhání, které nesnáším, a hodně testování, které taky nesnáším (smála se). Ne, dělám si legraci. Soustředím se hodně na fyzickou přípravu: běh, posilovnu, individuální trénink s míčem. To je asi všechno."
 
V loňské sezoně se USK poprvé probojoval na finálový turnaj Euroligy. Když se podíváte na novou soupisku, s jakými ambicemi půjdete vy osobně do nové sezony?
 
"Jsem typ člověka, který si vždycky myslí, že to jde zvládnout lépe, ať už jde o tým, nebo o mé vlastní výsledky. Máme velmi těžké soupeře v euroligové skupině, ale věřím, že můžeme dosáhnout vynikajících výsledků. Já sama budu dávat týmu 100%, jak na hřišti, tak mimo něj. Doufám, že svými zkušenostmi mohu USK hodně pomoci."
 
Budete sledovat světový šampionát, který začne již za několik dnů? Které týmy jsou vašimi favority?
 
"Můj favorit je tým USA. Mají skvělý tým a skvělé hráčky. Jsou velmi silní na všech pozicích. Samozřejmě ale budu fandit srbskému týmu a držet palce budu i českému a tureckému týmu, v nichž mám hodně dobrých přátel."