České reprezentantky vyhrály turnaj v Karlových Varech

28.8.2014
Tři zápasy, tři vítězství. Ženský reprezentační tým České republiky, jehož podstatnou část tvoří hráčky ZVVZ USK Praha, ovládl přípravný turnaj v Karlových Varech bez jediného zaváhání: postupně porazil Koreu, Srbsko a dnes večer i Kanadu.

O prvním utkání s Koreou (57:53) jsme již psali: Národní tým uspěl, střeleckým lídrem byla Eva Vítečková

Ve středu si tým trenérů Lubora Blažka a Ivana Beneše poradil se Srbskem poměrem 77:68 a dnes proti Kanadě předvedl famózní obrat: po třech čtvrtinách ztrácel 32:46, ovšem závěrečnou část hry ovládl jednoznačně 23:6 (!!!) a radoval se z cenného triumfu 55:52!!!

Jak si na palubovce vedly hráčky ZVVZ USK?

Proti Srbsku hned čtyři z nich zaznamenaly dvouciferný počet bodů. Top-skórerkou zápasu byla Jana Veselá, autorka 15 bodů, Ilona Burgrová jich nastřílela 14, Eva Vítečková 12 a Kateřina Elhotová 11. "Těší mě, že družstvo bojovalo více než s Koreou a věřím, že chuť do basketu začne přicházet. Mohlo by k tomu pomoci i to, když porazíme Kanadu," přál si kouč Lubor Blažek.

Jeho výběr Kanadu o den později skutečně udolal, byť až díky skvělému výkonu v poslední čtvrtině. První hrací období skončilo 11:25 a čtrnáctibodovou ztrátu Češky měly i před závěrečnou desetiminutovkou. V průběhu utkání dokonce prohrávaly již o 18 bodů! "Jsou tam dva plusy: že to tým nezabalil, když to bylo o 18 bodů. Nechtěli jsme v žádném případě prohrát. Stahovali jsme to, ale bylo to těžké. Stáhli jsme je, zase nám ujely... Holky to ale nevzdaly. Druhým pozitivem je, že my jsme s Kanadou v přípravných zápasech ještě nevyhráli. Je velká pravděpodobnost, že bychom se s nimi mohli dostat do kříže (na MS). Tam by mohl nastat blok, kdybychom dnes prohráli,“ hodnotil poslední turnajový duel asistent trenéra Ivan Beneš.

Vysoký standard opět odvedla Eva Vítečková, s 15 body nejlepší střelkyně Česka, pivotka Alena Hanušová přispěla k výhře 13 body. Jana Veselá jich přidala 8, Kateřina Elhotová 6, Ilona Burgrová 4 a Tereza Vyoralová 2.